Zdrowe cukry i słodziki

Zdrowy cukier – o alternatywach dla białego cukru.

Powszechnie wiadomo, że najtańszy i najłatwiej dostępny biały cukier jest substancją, która szkodzi naszemu organizmowi, jeśli jest spożywana w nadmiernych ilościach. Przyczynia się do rozwoju różnych chorób, w tym otyłości, próchnicy czy chorób naczyniowo-sercowych. Na rynku obecne są różne zamienniki, którymi warto zastąpić tradycyjny cukier. Nie trzeba zupełnie rezygnować ze słodkich potraw.

Stewia – naturalny słodzik

Stewia, czyli roślina z Ameryki Południowej, to jeden z najlepszych naturalnych cukrów. W jej łodygach i liściach znajdują się substancje odpowiadające za słodycz – tzw glikozydy stewiolowe. Stewię można dostać pod różnymi postaciami. Obecnie na rynku można nabyć świeże lub suszone liście, proszki, syropy lub tabletki. Stewia jest uniwersalnym słodzikiem i używa się jej zarówno do słodzenia napojów, jak i do wypieków lub przetworów owocowych. Należy pamiętać, że ekstrakt z tej rośliny jest ok. 200-300 razy słodszy niż biały cukier.

Erytrytol – jeden z najzdrowszych słodzików

Erytrytol to zdrowy cukier. Tę substancję słodząca poleca się przede wszystkim cukrzykom ze względu na zerowy indeks glikemiczny. Erytrytol należy do alkoholi cukrowych, czyli związków o bardzo niskiej zawartości energetycznej. W naturze występuje m.in. w kwiatowych pyłkach, owocach, grzybach czy algach morskich. Jest nieco mniej słodki od cukru stołowego i nie pozostawia obcych posmaków. Co więcej, erytrytol posiada wiele właściwości zdrowotnych. Bez problemu można stosować go jako zamiennik dla białego cukru.

Ksylitol – brzozowy, zdrowy cukier

Ksylitol to kolejna naturalna substancja, którą można stosować zamiast tradycyjnego białego cukru. Słodzik ten pozyskiwany jest z kory brzozy. On również polecany jest cukrzykom, ponieważ ma 40% kalorii mniej niż zwykły cukier. Posiada niski indeks glikemiczny. Do tego wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych: wspomaga przyswajanie magnezu, działa bakteriobójczo i przeciwdziała zakwaszaniu organizmu. Ksylitol również jest uniwersalny w kuchni i można wykorzystywać go do wypieków, napojów itd.

Melasa – słodki syrop

Melasa to gęsty, ciemny syrop, który powstaje jako produkt uboczny w procesie produkcji cukru spożywczego. Ok. 50% melasy to sacharoza. Zawiera w sobie różne drogocenne składniki, np. magnez, żelazo, potas, fosfor czy witaminy z grupy B. Melasę można stosować do słodzenia napojów czy pieczenia.

Owoce – naturalny cukier

Przy przygotowywaniu niektórych potraw można zupełnie zrezygnować z dodawania słodzików, a zamiast tego użyć owoców. Szczególnie sprawdzą się w roli słodzika świeże lub mrożone banany, zwłaszcza gdy przygotowujemy koktajl, owsiankę, ciastka czy lody. Kolejnym słodkim dodatkiem są suszone owoce, które można dodać do rozmaitych potraw: jaglanek, koktajli, owsianek, jogurtów naturalnych, naleśników itd. Przy słodzeniu niektórych napojów tradycyjny cukier może zostać zastąpiony naturalnie słodkimi sokami owocowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *